Υπουργείο Παιδείας: 190 νέες οργανικές θέσεις κληρικών
Άρχων (10283 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Υπουργείο Παιδείας: 190 νέες οργανικές θέσεις κληρικών

Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, προχώρησε στην κατανομή των 190 οργανικών θέσεων μόνιμων κληρικών, οι οποίες εγκρίθηκαν για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των αναγκών των Ιερών Μητροπόλεων της χώρας και με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες των ακριτικών και ορεινών περιοχών.

Στην αρχική απόφαση του Υπουργού η κατανομή έγινε ως εξής:

Α) Εκκλησία της Ελλάδος 170 θέσεις, εκ των οποίων οι 14 στις Ιερές Μητροπόλεις της Θράκης. Ειδικότερα, η κατανομή στις Μητροπόλεις της Θράκης είχε ως εξής α) Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως 4, Ιερά Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου 3, Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής 3, Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου 4.

Β) Εκκλησία της Κρήτης 13 θέσεις

Γ) Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου 7 θέσεις
1) Ιερά Μητρόπολη Ρόδου 2 θέσεις
2) Ιερά Μητρόπολη Καρπάθου και Κάσου 1 θέση
3) Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου 2 θέσεις
4) Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας 1 θέση
5) Ιερά Μητρόπολη Σύμης, Τήλου και Χάλκης 1 θέση

Με νεότερη απόφαση του υπουργού Παιδείας, έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στην κατανομή των θέσεων κληρικών, από τις οποίες ευνοημένη ήταν και η Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής. Συγκεκριμένα, μειώθηκαν κατά μία οι θέσεις στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου και αυξήθηκαν αντίστοιχα από 3 σε 4 οι θέσεις στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής.
Αναλυτικά οι αλλαγές που προβλέπονται στην τροποποίηση της αρχικής Υπουργικής Απόφασης περί της κατανομής εκατόν 190 θέσεων μονίμων κληρικών, είναι οι εξής

Ιερά Μητρόπολη Μηθύμνης – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης – Αύξηση κατά μια 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής, Βυρωνος και Υμηττού – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων – Μείωση κατά 2 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Μάνης – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Μαντινειας και Κυνουρίας – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου – Μείωση κατά 1 των θέσεων κληρικών και Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής – Αύξηση κατά 1 των θέσεων κληρικών.

Τα κενά κληρικών στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής
Σε 18 ανέρχονται τα κενά κληρικών στη μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής σήμερα έναντι 38 στο παρελθόν, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στον “Χ” ο μητροπολίτης κος Παντελεήμων. Σχολιάζοντας την κατανομή θέσεων στη μητρόπολη είπε σχετικά: “Κάθε χρόνο η πολιτεία δίνει 14 θέσεις κληρικών για τις μητροπόλεις της Θράκης. Στο πλαίσιο συνεννόησης που έχουμε οι μητροπολίτες της Θράκης, τη μια χρονιά οι δύο μητροπόλεις Ξάνθης και Κομοτηνής παίρνουμε από τρεις και η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου από τέσσερις και την άλλη χρονιά γίνεται το αντίθετο. Πέρσι η μητρόπολη Ξάνθης και Κομοτηνής πήραμε από τέσσερις θέσεις και η μητρόπολη Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου πήρανε από τρεις θέσεις. Φέτος έγινε το αντίθετο.

Οι θέσεις αυτές δίνονται αποκλειστικά για την Θράκη. Σε όλες τις υπόλοιπες πόλεις διανέμονται μία ή δύο θέσεις. Αν είναι κεντρικές πόλεις του λεκανοπεδίου παίρνουν από μία και οι άλλες ακριτικές περιοχές παίρνουν από δύο. Με την δική μας καλή συνεργασία των μητροπόλεων της Θράκης όταν ένας δεν έχει να χειροτονήσει κάποιον υποψήφιο μεταξύ μας συνεννοούμαστε, αυτό έγινε και φέτος. Ο μητροπολίτης Ξάνθης φέτος μας έδωσε μια θέση, όπως και πριν από δύο χρόνια ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης δεν μπορούσε να καλύψει την θέση και μας έδωσε και εκείνος μία. Φέτος παίρνουμε τέσσερις θέσεις κληρικών, καθώς είχαμε υποψηφίους και τις καλύψαμε. Έμεινε ένας ακόμα τον οποίο θα χειροτονήσω την Κυριακή των Βαΐων. Είναι ένας νέος κληρικός πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής”.

 

xronos.gr

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *