Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)
Άρχων (10638 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Την 23η Φεβρουαρίου 2018, η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας  και Πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, αφίχθη στη μεγαλόνησο Κύπρο, μετά από επίσημη πρόσκληση της ΑΘΜ του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσοστόμου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων, από την ανάρρησή του στον Επισκοπικό βαθμό, διά της εκλογής του,την 25η Φεβρουαρίου 1978, ως Μητροπολίτου Πάφου.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο συνοδεύουν οι εκ Κύπρου καταγόμενοι Σεβασμ. Μητροπολίτες Γουινέας κ.Γεώργιος και Κυρήνης κ.Αθανάσιος, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ.ΔανιήλΜπιάζης, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και ο Έξαρχος του Πατριαρχείου στην Κύπρο, Αιδεσιμ. Πρωτ. π.ΑθηνόδωροςΠαπαευριπιάδης.

Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο της Λεμεσού, οι δύο Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, στη Λευκωσία, όπου είχαν σύντομη συνάντηση.

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας, στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης στην Κύπρο, επισκέφθηκε στο γραφείο του, τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων,κ.Φώτη Φωτίου, με τον οποίο συζήτησαν λεπτομερώς για τους ομογενείς Κυπρίους που κατοικούν στην Αφρική, καθώς και τη βοήθεια που οργανώνεται να προσφερθεί από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προς τους επαναπατρισθέντες στο νησί, στο Γέρι της Λευκωσίας.

Επίσης, ασχολήθηκαν με την υλοποίηση του προγράμματος, με την ονομασία «Αλεξάνδρεια: Νόστος, η επιστροφή – Νostos, theReturn» για θέματα Διασποράς, το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου, το οποίο αποσκοπεί στη συγκέντρωση, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, Κυπρίων και Ελλαδιτών ομογενών ή των απογόνων τους, για ένα ταξίδι αναδρομής στον τόπο που έζησαν αυτοί ή οι πρόγονοί τους.

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος κ.Θεόδωρος,τόνισε πως το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις και εθελοντικά το όλο πρόγραμμα, αναμένοντας να υποδεχτεί τους 100 Αιγυπτιώτες, 70 από την Ελλάδα και 30 από την Κύπρο. Εξέφρασε δε, τη μεγάλη του ικανοποίηση που το πρόγραμμα αυτό τελεί υπό την αιγίδα του Αιγυπτίου Προέδρου ΆμπντελΦατάχ Αλ Σίσι και έχει την αμέριστη στήριξη τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όσο και του Κυπρίου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε στο πρόσωπου του κ.Φωτίου, τον Εξοχ. Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκο Αναστασιάδη, για την βοήθεια και την διαρκή στήριξη που προσφέρει προς το παλαίφατο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συναντήθηκε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠΑΠ Κύπρου κ.ΔημήτρηΑλετράρη, όπου συζήτησαν τρόπους στήριξης του Οργανισμού σε Ανθρωπιστικούς, Εκπαιδευτικούς και Πολιτιστικούς σκοπούς του Πατριαρχείου.

Το απόγευμα, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, χοροστάτησε στην Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα παλαιάς Λευκωσίας, Ιερό Μετόχιο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Κύπρο.

Εκεί, στο τέλος της Ακολουθίας, απένειμε στον παρευρισκόμενο Εξοχ. Υπουργό των Εξωτερικών κ.ΓιάννηΚασουλίδη, το παράσημο του «Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Μάρκου» του Θρόνου, προκειμένου να τον τιμήσει η Αλεξανδρινή Εκκλησία, για τη συνολική προσφορά του υπέρ των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την στήριξή του προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

 

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *