Η Ηλειακή Πρωτεύουσα εόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο (ΦΩΤΟ)
Άρχων (10273 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Η Ηλειακή Πρωτεύουσα εόρτασε τον Πολιούχο της Άγιο Χαράλαμπο (ΦΩΤΟ)

Ημέρες ιερών πανηγυρισμών, καθώς επίσης πνευματικής χαράς και ευφροσύνης, ήσαν για την Ηλειακή πρωτεύουσα την πόλη του Πύργου το διήμερο 9 και 10 Φεβρουαρίου, όπου εορτάστηκε πάνδημα και πανευλαβικά, παρά τις επικρατούσες αντίξοες καιρικές συνθήκες με κάθε μεγαλοπρέπεια και ιερή κατάνυξη ο Πολιούχος αυτής, Ιερομάρτυρας Άγιος Χαραλάμπης!

Ο πασίγνωστος και αγαπητός στο στερέωμα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Εκκλησίας μας. Ο Ιερέας των εκατοδεκατριών ετών, το παλληκάρι του Χριστού, που έλαμψε στον κόσμο με το φρικτό του μαρτύριο, σκορπώντας το βαθύ σκοτάδι της ειδωλολατρίας και έτσι αναδείχθηκε: «Στύλος ἀκλόνητος, τῆς Ἐκκλησίας Χριστού καί λύχνος ἀείφωτος τῆς οἰκουμένης». Αξιούμενος πλέον να πρεσβεύει για την σωτηρία των Ορθοδόξων Χριστιανών ανά την Οικουμένη, καθώς επίσης και για τους κατοίκους της πόλης του Πύργου, την οποία πολλές φορές έχει προφυλάξει και έχει διασώσει, παλαιότερα από την φοβερή ασθένεια και επιδημία της πανώλης κατά το έτος 1860, την εκδίωξη της θανατηφόρας επιδημίας της γρίπης το 1918, κατά τον Ιταλικό βομβαρδισμό το 1941 και μεταγενέστερα από τον σεισμό της 26ης Μαρτίου 1993, καθώς επίσης και πλείστες άλλες φορές ακόμη.

Οι λαμπρές Θρησκευτικές εκδηλώσεις, έλαβαν χώρα όπως κατά παράδοσιν συμβαίνει στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής Πύργου, όπου την παραμονή της εορτής, κατά τον Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος (Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ.κ. Νικόδημος ο οποίος κήρυξε θαυμάσια και τον Θείον Λόγον, συγχοροστατούντων των Σεβασμιώτατων Μητροπολίτων Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ.κ. Δανιήλ, Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεοφίλου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ενώ μαζί με τους Αγίους Αρχιερείς, συμπροσευχήθηκαν επίσης οι Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, καθώς επίσης οι Ιερείς της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.

Την κύρια ημέρα της εορτής κατά το Πολυαρχιερατικό Πανηγυρικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο εξ Ηλείας καταγόμενος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, πλαισιούμενος από τους προαναφερόμενους Άγιους Αρχιερείς. Την διακονία του Θείου Λόγου κατά την Θεία Λειτουργία ορθοτόμησε επίκαιρα και εποικοδομητικά, ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Καισαριανής κ.κ. Δανιήλ, ο οποίος ομίλησε εμπνευσμένα με την πλούσια Θεολογική και Πατερική του γνώση που τον διακατέχει καθώς και με την ρητορική δεινότητα που τον διέπει, για την θαυμαστή βιωτή και πολιτεία του Ιερομάρτυρος Χαραλάμπη, καλώντας παράλληλα τον ευσεβή και φιλάγιο λαό του Πύργου να αντλήσει δύναμη, θάρρος, ελπίδα και αισιοδοξία στους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε από τον εορταζόμενο Άγιο, ευχόμενος να έχουν χάρη και λαμπρότητα στη ζωή τους.

Τον εορτασμό τίμησαν με την υψηλή και ευγενική παρουσία τους, ο εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Πύργου κ. Γαβρίλης Λιατσής, καθώς επίσης και οι λοιποί εκπρόσωποι των Πολιτικών, Στρατιωτικών, Δικαστικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας.
Τιμές απέδωσαν Στρατιωτικά αγήματα της Σ.Ε.Τ.Η.Λ. Πύργου και της 117 Πτέρυγος Μάχης Ανδραβίδος, το τοπικό παράρτημα του Ε.Ε.Σ. Πύργου, το Σώμα Προσκόπων και η Φιλαρμονική Εταιρία Πύργου «ΑΠΟΛΛΩΝ», υπό την διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Στάθη Θεοδόση.

Τα ιερά αναλόγια κόσμησαν επαξίως και τίμησαν με την θαυμάσια απόδοση των ύμνων της εορτής, ως καλοί θεράποντες της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής, ο πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού κ. Νικόλαος Παπαδημητρίου και ο λαμπαδάριος κ. Αντώνιος Αντωνόπουλος πλαισιούμενοι αμφότεροι, από μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ηλείας, συντελώντας έτσι τα μέγιστα στην πνευματική ανάταση των Εκκλησιαζομένων, με την γλυκιά τους μελωδία και αρμονία στα ιερά ψαλσίματα, μεταφέροντας πνεύμα προσευχής και ψυχικής ανύψωσης.

Αξιοσημείωτη τέλος κατά το διήμερο των παραπάνω Θρησκευτικών εκδηλώσεων, ήταν η πολυπληθής παρουσία του πιστού και φιλέορτου λαού του Θεού, που προσήλθε μαζικά και με περισσή ευλάβεια, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, προκειμένου να τιμήσει την ιερή και σεβάσμια μνήμη, αλλά και να ζητήσει τις πρεσβείες και τις μεσιτείες του εορταζομένου Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος με το μαρτύριο του, έγινε λατρεία ζωντανή και ευάρεστος στο Θεώ, ενώ δεν κατέστη δυστυχώς να ολοκληρωθεί η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας λόγω της δυνατής βροχής.

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *