Η εορτή του Προστάτη της Εκκλησίας της Εσθονίας Αγίου Πλάτωνα (ΦΩΤΟ)
Άρχων (10638 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Η εορτή του Προστάτη της Εκκλησίας της Εσθονίας Αγίου Πλάτωνα (ΦΩΤΟ)

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και ιερή κατάνυξη εορτάστηκε σήμερα στην Ταλλίνηο προστάτης της Εκκλησίας της Εσθονίας Ιερομάρτυρας Άγιος Πλάτωνας,πρώτος Επίσκοπος Ταλλίνης και οι συν αυτώ τελειωθέντες Άγιοι πρεσβύτεροι Μιχαήλ και Νικόλαος.

Της Ευχαριστιακής Συνάξως, προεξήρχε ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ. Στεφάνος, ο οποίος συλλειτούργησε με τους Θεοφιλέστατους Επισκόπους Τάρτου κ. Ηλία, Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρο και Χριστουπόλεως κ. Μακάριο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής. Παρόντες στη Θεία Λειτουργία ήταν, εκτός από το ευσεβές και πολυπλυθές ποίμνιο της Εσθονίας,η πρέσβης της Ελλάδος κ. Μαρία Καρνούτσου,πλειάδα ιερέων από όλη την Εσθονία, εκπρόσωπος της Εσθονικής Κυβερνήσεως,καθώς και ιερείς και προσκυνητές από τη γειτονική Φιλλανδική πρωτεύουσα, το Ελσίγκι.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας εψάλη,κατά το έθος, επιμνημόσυνη Δέηση για όλα τα θύματα της κουμουνιστικής θηριωδίας, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Στέφανος περικόσμησε με το παράσημοΓ´ Βαθμού του Αγίου Πλάτωνος, τρεις άξιες γυναίκες της Εσθονικής κοινωνίας, τις πρεσβυτέρες κ. Ελένη Τόλτ και κ. Μαρίνα  Τρέιμα,καθώς και την κ. Κίιρα Άαβγια την προσφορά τους στην τοπική Εκκλησία.

Να σημειωθεί ότι ο Άγιος ΙερομάρτυςΠλάτωναςγεννήθηκεστις 13 Ιουλίουτου 1869,στηνεπαρχίαΠάρνουτηςΕσθονίας. Σπούδασε Θεολογία και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Εργάστηκε ιεραποστολικάκηρύσσονταςτονλόγοτουΘεούσεπολλέςΟρθόδοξεςενορίεςτηςΕσθονίας. ΧειροτονήθηκεΕπίσκοποςστις 31 Δεκεμβρίουτου 1917. Ως Επίσκοποςεπέδειξε μεγάλη δραστηριότητα και ζήλο για την ανόρθωσητωνΟρθοδόξωνΕνοριών και την κατήχηση του εσθονικού λαού.

Το 1919 συλλαμβάνεταιαπότοάθεοκουμουνιστικό καθεστώςτηςΜόσχαςκαιαφού φυλακίστηκε καιβασανίστηκε, τελειώθηκε δια τουφεκισμού. Το λείψανό του από τα πολλά και σκληρά βασανιστήρια είχε πλήρως παραμορφοθεί αλλά αναγνωρίστηκε από το αρχιερατικό εγκόλπιο που βρέθηκε επί του στήθους του. Ο ενταφιασμός του τιμίου σώματός του έγινε με μεγάλες τιμές και με τη συμμετοχή όλου του Εσθονικού Λαού στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης στην παλαιά πόλη, ο οποίος θεωρείται ο παλαιότερος ναός της Βορείου Ευρώπης (11ος αιώνας). Σε αυτόν τον ιστορικό Ιερό Ναό και με επίκεντρο τον τάφο και το λείψανο του Αγίου σήμερα τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ο Άγιος Πλάτωνας αποτελεί για την Εσθονική Κοινωνία σύμβολο ελευθερίας, αγωνιστηκότητας και αγιότητας.

Εκκλησία Εσθονίας

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *