Εσπερινός του Αγίου Μηνά στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ)
Άρχων (12619 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Εσπερινός του Αγίου Μηνά στο Αγρίνιο (ΦΩΤΟ)

Του Σωκράτη Ψιλιά – Θεολόγου    

Ποιος είπε ότι οι Άγιοι για να τιμηθούν χρειάζονται μεγαλοπρεπείς Ναούς και πολυποίκιλτες εορταστικές εκδηλώσεις; Η μεγαλύτερη τιμή για έναν Άγιο της ορθοδοξίας είναι η μετοχή μέσα στο δικό του βίωμα, στο μαρτύριο που κατέστη μαρτυρία και στη μίμηση του. Γνησιότητα ζητούν οι Άγιοι από τον καθένα μας. Γνησιότητα και ειλικρινή συναισθήματα σεβασμού χωρίς; Επίπλαστες και πολλάκις φαιδρές ομολογίες.

Την 11η Νοεμβρίου εκάστου εκκλησιαστικού έτους η Εκκλησίας μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Μηνά. Ο Άγιος Μηνάς ανήκει στους στρατιωτικούς Αγίους οι οποίοι μαρτύρησαν κατά τον 4ο αιώνα στον μεγάλο διωγμό του Διοκλητιανού. Οικιοθελώς παραδόθηκε στο μαρτύριο αφού πρώτα κυριεύθηκε από τον ιερό εκείνο θυμό κατά των ασεβών διαταγμάτων. Είναι μέγας και θαυματουργός. Πέραν από το ότι είναι προστάτης και πολιούχος της νήσου Χίου αλλά και της πόλεως του Ηρακλείου Κρήτης, στον Άγιο Μηνά αποδίδονται και μεγάλες νίκες των Ελλήνων κατά το 1942 στην λεγομένη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Επίσης τον Άγιο Μηνά επικαλούνται και για απώλεια αντικειμένων  πολλές φορές.

Στην πόλη του Αγρινίου και συγκεκριμένα στα όρια της ενορίας του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, κοντά στις κεραίες υπάρχει όχι κανένας μεγαλοπρεπής Ναός, ούτε κάποιο μεγαλειώδες εξωκκλήσι αλλά ένα απλό προσκυνητάρι το οποίο τιμάται στη μνήμη του Αγίου Μηνά. Το προσκυνητάρι αυτό ανοικοδομήθηκε με δαπάνες ευσεβών ενοριτών οι οποίοι έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή του παλαιού Χαλκιοπούλου Βάλτου και μετοίκησαν στην πόλη του Αγρινίου.

Αφ εσπέρας τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός μετ αρτοκλασίας από τους εφημερίους του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Βασίλειο Κακούρη και τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Αντωνίου. Το ιερό αναλόγιο διηκόνησε ο λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και συνταξιούχος Λυκειάρχης κ. Μιχαήλ Οικονόμου, θεολόγος. Τον δε θείο λόγο κήρυξε ο λαϊκός ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σωκράτης Ψιλιάς, ο οποίος με αφετηρία αυτή την ιερή αγανάκτηση που ο Άγιος εξέφρασε εναντίον των ασεβών διαταγμάτων κάλεσε τους πιστούς με πνευματικό τρόπο να αντισταθούν στα όσα εκτός της πίστεως μας έρχονται και εφαρμόζονται.

Ανήμερα της εορτής στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου θα τελεστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Μηνά.

ARXON.GR

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *