2o Μαθητικό Συνέδριο Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2911 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

2o Μαθητικό Συνέδριο Θρησκευτικών Περιηγήσεων στην Κύπρο (ΦΩΤΟ)

Διεξήχθησαν σήμερα, Τρίτη 4 Απριλίου 2017, στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ οι εργασίες του 2ο Μαθητικού Συνεδρίου του Προγράμματος Θρησκευτικών Περιηγήσεων, με θέμα «Συνοδοιπόροι στα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον», το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου.

Στο συνέδριο, μετά τους χαιρετισμούς του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου και του Έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, ακολούθησε εισαγωγική ομιλία από τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο.

Στη συνέχεια, οι μαθητές παρουσίασαν, σε έντυπη και οπτικοακουστική μορφή, 6 από τις εργασίες που έγιναν στο πλαίσιο του Προγράμματος και αφορούν τα ιερά προσκυνήματα του τόπου μας. Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν ήταν υψηλού επιπέδου, ιδιαίτερα κατατοπιστικές και έδειξαν την επιμέλεια και το ζήλο με τον οποίο εργάστηκαν οι μαθητές και οι καθοδηγητές καθηγητές τους. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν εκατοντάδες μαθητών υπό την καθοδήγηση δεκάδων καθηγητών τους. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου διανθίστηκε με βυζαντινούς ύμνους και διάφορες μελωδίες. Το συνέδριο αποτέλεσε το επιστέγασμα τεσσάρων ημερίδων, που έγιναν σε επαρχιακό επίπεδο και στις οποίες παρουσιάστηκαν συνολικά 17 εργασίες των μαθητών.

 

Ακολουθεί ο Χαιρετισμός της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου: 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

κ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ

 

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα «Θρησκευτικές Περιηγήσεις. Συνοδοιπόροι στα Ιερά Προσκυνήματα του τόπου μας. Από το παρελθόν στο παρόν και ατενίζοντας το μέλλον», η οποία αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, για δεύτερο σχολικό έτος.

Θεωρούμε ιδιαίτερη ευλογία του Θεού για τα σχολεία μας, τους καθηγητές, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, την ενασχόληση με τα εκκλησιαστικά μας μνημεία και τη μελέτη τους. Η μελέτη αυτή επιτρέπει στους μαθητές και τις μαθήτριες να γνωρίσουν τον πολιτιστικό, θρησκευτικό και ιστορικό πλούτο της Κύπρου και να ετοιμάσουν εκπαιδευτικό υλικό και άλλες εργασίες, οι οποίες θα επιτρέψουν τη διάχυση των πληροφοριών που έχουν συγκεντρωθεί στο σχολικό και κατ΄ επέκταση στο ευρύτερο περιβάλλον του σχολείου. Είναι πολύ σημαντικό, μέσω αυτών των εμπειριών, να μάθετε να συνεργάζεστε με άλλους μαθητές και μαθήτριες, και μάλιστα υπό την καθοδήγηση των καθηγητών και καθηγητριών σας. Όμως, ιδιαίτερη σημασία για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχει η επαφή με την εκκλησιαστική ζωή και τα πνευματικά βιώματα που αποκτούν, γιατί η σημασία των εκκλησιαστικών μας μνημείων δεν εξαρτάται μόνο από την αρχαιότητα και τα κειμήλιά τους.

Η εργασία που γίνεται στο πλαίσιο του Προγράμματος αυτού αποτελεί παράδειγμα για τους επόμενους μαθητές των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να ασχοληθούν με τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, δημιουργώντας μια παράδοση στα εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά μας δρώμενα. Εύχομαι οι εμπειρίες που αποκτούν οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες στο Πρόγραμμα να τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή και να τους είναι ιδιαίτερα χρήσιμες με πολλούς τρόπους.

Ευχόμαστε η συνεργασία μας αυτή με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να συνεχισθεί τόσο για το Πρόγραμμα αυτό όσο και για άλλα επωφελή προγράμματα για τον τόπο μας.

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες,

Σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε για την αγάπη και το ζήλο με τον οποίο εργαστήκατε, χωρίς να σκεφθείτε τον κόπο και τον χρόνο που διαθέσατε για την πραγματοποίηση των πραγματικά καρποφόρων εργασιών σας. Εύχομαι το ζήλο σας αυτό να τον μιμηθούν δημιουργικά για εργασίες και σε άλλα θέματα οι συμμαθητές και οι συμμαθήτριές σας.

Ευχαριστίες εκφράζουμε και σε όσους συνετέλεσαν στην προώθηση και εφαρμογή του Προγράμματος, τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας, αγαπητό εν Χριστώ αδελφό κ. Γρηγόριο και τους συνεργάτες του, τον έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανό Λούη και τους συνεργάτες του, τους Διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων.

Τέλος, επιδαψιλεύουμε τις ευλογίες μας για μια καρποφόρα ημερίδα∙ ευχόμενοι δε ολοψύχως Καλό Πάσχα, κηρύσσουμε την έναρξη της ημερίδας.

 

Ευχέτης προς Κύριον,

Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 

Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου,

4 Απριλίου 2017.

 

Εκκλησία Κύπρου

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *