Ο Εορτασμός του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω στην Ι. Μ. Λέρου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Ο Άρχων (2917 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Ο Εορτασμός του Οσίου Σάββα του εν Καλύμνω στην Ι. Μ. Λέρου (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε και εφέτος η πάνσεπτος μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών, Σάββα του εν Καλύμνω ασκήσαντος.

Την Ε΄ Κυριακή των Νηστειών, ημέρα της κοιμήσεώς του και της ανακομιδής των αγίων λειψάνων του, όρισε η Αγία μας Εκκλησία να τελείται η μνήμη του εξ’ Ανατολικής Θράκης καταγωμένου συγχρόνου Αγίου μας Σάββα του νέου, του και μαθητού γενομένου του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 1η Απριλίου 2017, ετελέσθη Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, στο οποίο χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, στον οποίο τόνισε το ασκητικό φρόνημα του Οσίου Σάββα. Κατά τον Εσπερινό συγχοροστάτησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Παΐσιος.

Στον εσπερινό παραβρέθηκαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας και από τις τοπικές Αρχές ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Γαλουζής, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Ψαράς και Μικές Ρήγας, ο Πρόεδρος της ΑΝΕΚ Γιάννης Διαμαντής και δημοτικοί σύμβουλοι. Επίσης ο έπαρχος Κω Γ.Χαλκιδιός. Από τις στρατιωτικές Αρχές ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Δημήτριος Χούπης και ο Διοικητής του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχης Νικόλαος Καζαντζής.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και περί ώρα 10:00΄ μ.μ., ξεκίνησε η τέλεση  Ιεράς  Αγρυπνίας (Μικρόν Απόδειπνον, οι Χαιρετισμοί του Αγίου, Μεσονυκτικόν, Όρθρος, και Νυκτερινή Θεία Λειτουργία), χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, (ώρα 10:00΄ μ.μ. με 2:00΄ πρωινή).

Το πρωί της Κυριακής, 2/4 ετελέσθη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παϊσίου, Μητροπολίτου Κώου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία, και Θεοφ. Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου κ. Ναθαναήλ, ο οποίος ομίλησε περί του πνευματικού αγώνος του Οσίου Σάββα, αναφερθείς παράλληλα και στην συνεορταζομένη Αγία Μαρία την Αιγυπτία.

Ακολούθησε λιτάνευσις της Ιεράς Εικόνος του Αγίου στον αύλειο χώρο της Μονής, με την συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, και εψάλη δέησις στον τάφο του Οσίου Σάββα.

Τον εορτασμό του Οσίου Σάββα, τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές και πλήθος πιστών, από όλη την Ελλάδα, που συνέρρευσαν στην Ιερά Μονή Αγίων Πάντων Καλύμνου, όπου και φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα του Αγίου.

Το απόγευμα της Κυριακής ετελέσθη ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Σάββα, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Παϊσίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος Στρατονικείας κ. Στέφανος, αναφερόμενος στα στοιχεία αγιότητος του Οσίου Σάββα.

Ευχόμεθα, όπως ο Άγιος Σάββας ο εν Καλύμνω, συνεχίζει να είναι ο προστάτης και φύλακας όλων των Καλυμνίων και όλων όσοι τον επικαλούνται. Αμήν.

Επιμέλεια:  Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες:  «Αλήθεια FM» -Ν.Μαμάκας, Μ.Μπιλλήρη, π.Κων/νος Σμαλιός, Μ.Μέρης

Βίντεο: «Αλήθεια FM» -Ν.Μαμάκας.

Ο ΟΣΙΟΣ  ΠΑΤΗΡ  ΗΜΩΝ  ΣΑΒΒΑΣ  2017

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά και περιπόθητα,

Οι κώδωνες της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων, στο μέσον της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής κτυπούν σήμερα χαρμόσυνα, δια να αναγγείλουν την εορτήν της μνήμης του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα, του Αγίου, του Προστάτου και Εφόρου του Νησιού μας, και μας καλούν με πίστη, ευλάβεια και σεβασμό να προσέλθουμε στην χάρη Του.

Αδελφοί μου,

Ο ταπεινός και πράος στην καρδιά άνθρωπος, όταν παραδοθεί ανεπιφύλακτα στον Θεό και αφήσει τις επιθυμίες του και αφοσιωθεί ολοκληρωτικά, ψυχή τε και σώματι, στο θέλημα του Θεού, τότε θα πλημμυρίσει την καρδία του ειρήνη, χαρά και ευλογία και η ένωσή του με τον Πανάγαθο Θεό θα είναι πραγματικότητα.

Αυτή την ταπείνωση, αυτή την πραότητα, αυτήν την αυταπάρνηση στα του κόσμου τούτου πράγματα, αυτή την αφοσίωση, επέδειξε στην επι γής ζωή του και ο Όσιος και Θεοφόρος Πατήρ ημών Σάββας, ο της Νήσου Καλύμνου θείος φρουρός και Δωδεκανήσου απροσμάχητος βοηθός.

Οι λόγοι του Σωτήρος Χριστού προς τους μαθητές Του Ιάκωβο και Ιωάννη, «ουκ οίδατε τι αιτείσθε», ήταν πάντοτε  φλογεροί και πάντοτε νωποί στην ταπεινή καρδιά του φερέλπιδα, κατά κόσμον, Βασιλείου και μετέπειτα μοναχού Σάββα.

Ο Ιερός Χρυσόστομος λέγει: «η κατάβασις αύτη πάντων ανάβασις γέγονε. Αύτη της βασιλείας η θύρα» – Η ταπείνωση είναι η θύρα της βασιλείας. Ώστε, αν θες να γίνεις μεγάλος, να μη ζητάς να γίνεις μεγάλος, και τότε θα γίνεις μεγάλος. Και τους Αγίους γι’ αυτό τους θαυμάζουμε, διότι ενώ ήσαν ανώτεροι όλων, θεωρούσαν τον εαυτό τους κατώτερο όλων! Τίποτε δεν είναι υψηλότερο από την ταπείνωση. Από κανένα πάθος δεν καταστρέφεται-.

Και ο Όσιος Σάββας δεν ζητούσε τι το υψηλό, και θεωρούσε τον εαυτό του κατώτερο από τους άλλους. Ταπείνωνε την καρδιά του, για να προσελκύσει τον Θεό. Διάβαζε καθημερινώς τον ψαλμό λγ΄19 «εγγύς γάρ ο Κύριος τοις συντετριμμένοις τη καρδία» – Ο Κύριος βρίσκεται μαζί με όσους έχουν συντετριμμένη καρδιά και τεταπεινομένη.

Πράος και ταπεινός, σώφρων και αγάπης έμπλεος, δεν ζήτησε θέσεις και πρωτοκαθεδρίες, αξιώματα και υστεροφημίες αλλά, αφού εγκατέλειψε άπαντα τα του βίου τερπνά και πρόσκαιρα, στους ισχνούς ώμους του σήκωσε τον δικό του σταυρό και ζήτησε να βρεί, «ως η διψώσα έλαφος παρά τας διεξόδους των υδάτων», τον φραγγελωμένο, σταυρωμένο και αναστημένο Χριστό.

Το Άγιον Όρος, το περιβόλι της Παναγίας, οι Θεοβάδιστοι Άγιοι Τόποι, η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβά στην έρημο του Ιορδάνη, η Παλαιστίνη, η Αθήνα, η Αίγινα, η Πάτμος, τόποι περισυλλογής και προσευχής, και τέλος η μυροβόλος Κάλυμνος, με την χάρη του Τριαδικού Θεού, έγινε τόπος εγκαταβίωσης και ανάπαυσης της ψυχής του πράου και ταπεινού στη καρδία αγίου ανδρός.

Ο Όσιος Σάββας, της Θράκης ο θεόδοτος βλαστός και της Καλύμνου ο πολύτιμος θησαυρός, όλη του την καρδία την έδωσε σε Εκείνον, ο Οποίος σήμερα ανεβαίνει προς τα Ιεροσόλυμα και προλέγει τα μέλλοντα σ’ Αυτόν συμβαίνειν.

Ο Όσιος και Θεοφόρος Πατήρ ημών Σάββας της Καλύμνου, ο Μέγας Ασκητής, όλα τα συναισθήματά του τα κατάθεσε κάτω από τον Σταυρό Εκείνου, ο οποίος εμπαιγμούς και εμπτυσμούς και μάστιγας και κολαφισμούς και θάνατο υπέμεινε δια την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Ο Όσιος και Θεοφόρος Πατήρ ημών Σάββας, των Ιερέων το καύχημα, των Μοναζόντων το κλέος, της μετανοίας ο διδάσκαλος, έμπλεος αγάπης προς πάντα άνθρωπο, αγάπησε τον Νυμφίο της Εκκλησίας Χριστό και έτυχε παρ’ Αυτού δόξης αφθάρτου και έγινε κρουνός θείων θαυμάτων ανεξάντλητος.

Το Άγιο Λείψανό του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Σάββα, άφθορο, αναλλοίωτο, ευωδιάζων και θαυματουργών, είναι άξιο σεβασμού, είναι ιερό, είναι πηγή χαρισμάτων και θεραπειών και φυλακτήριο παντοίων κινδύνων και των του πονηρού εχθρού πικρών σκανδάλων. Είναι νεκρό κατά τον άνθρωπο της κάθε  εποχής, εντός της αγίας θήκης του όμως ζεί δια της χάριτος και ενεργείας του Παναγίου Πνεύματος. Και  μάλιστα όχι μόνο αυτό τα μακάριο, άγιο και πανευβλαβές σκήνος του Οσίου Πατρός ημών, αλλά και αυτή ακόμη η θήκη – λειψανοθήκη του Αγίου είναι γεμάτη από πνευματική χάρη, καθώς λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, ότι «αι θήκαι – λειψανοθήκες των αγίων είναι γεμάτες από πνευματική χάρη».

Τούτο βεβαιώνουν εξ’ ιδίας πείρας, εκτός από τον Ιερό Χρυσόστομο και άλλοι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, όπως ο άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων, ο Ιερός Αυγουστίνος, ο Μέγας Βασίλειος και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο οποίος ομιλεί για θαύματα που έκανε «η κόνις» – σκόνη, τέφρα – των λειψάνων του αγίου Κυπριανού σε όσους προσήλθαν ευλαβικά με πίστη να προσκυνήσουν.

Ο ίδιος επίσης ο θεολόγος άγιος Γρηγόριος ομιλεί  και για παρόμοια θαύματα, που έκαμαν «μόνο ρανίδες αίματος και μικρά σύμβολα πάθους» των αγίων μαρτύρων του Χριστού. «Η Σορός των λειψάνων σου ευωδίαν εκπέμπουσα δαψιλώς παρέχεται ιάματα μετά πίστεως Όσιε».

Αυτή την χάρη, την πολλή δύναμη, αυτή την χάρη την πλουσία του Θαβωρείου Φωτός, αυτή την ευλογία και εμείς οι κυκλούντες την Αγία Λάρνακά Σου, Όσιε Πατήρ ημών Σάββα, και μεθ’ ημών οι όπου γης Καλύμνιοι, Δωδεκανήσιοι και σύμπας ο ευσεβής του Κυρίου λαός, επικαλούμεθα την μεσιτεία Σου προς τον εν Τριάδι Θεόν.

Αυτόν τον επί γης ισάγγελο και θαυματουργό Άγιο με ύμνους και ωδές πνευματικές τον παρακαλούμε και τον ικετεύουμε από την χαριτόβρυτο λάρνακά του να περιφρουρεί και να σώζει από πάσης επιβουλής εναντίας την νεολαία μας και μετά του ψαλμωδού ας ψελλίσουμε και εμείς: «Ευχαρίστοις άσμασι, των Καλυμνίων η νήσος, προσκαλείται σήμερον των Ορθοδόξων τα πλήθη, μέγιστον νεοφανέντα εγκωμιάσαι, καύχημα ορθοδοξίας αναφανέντα, Σάββα τον θείον, τον ρύστην ταύτης ομού και πρόμαχον».

 

+ Ο Λέρου, Καλύμνου & Αστυπαλαίας Παΐσιος

 

Ι. Μ. Λέρου

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *