Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Μουσείο Χριστ. Τέχνης Κρήτης (ΦΩΤΟ)
Ο Άρχων (2911 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Μουσείο Χριστ. Τέχνης Κρήτης (ΦΩΤΟ)

Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών» επισκέφθηκε χθες Τρίτη 28 Φεβρουαρίου ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα κ. Τζέφρυ Ρ. Πάιατ, συνοδευόμενος από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο και τον Πανοσιολογιότατο Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης κ. Μεθόδιο Βερνιδάκη. Μετά το καλωσόρισμα του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής κ. Εμμ. Δρακάκη ξεναγήθηκε από την επιμελήτρια του Μουσείου κ. Έφη Ψιλάκη τόσο στα εκθέματα όσο και στο ίδιο το κτίριο του Μουσείου.

Ο Αμερικάνος πρέσβης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την πλούσια συλλογή των εκθεμάτων και εντυπωσιάστηκε από την εξελικτική πορεία της κρητικής τέχνης, όπως αποτυπώνεται σε έργα κορυφαίων αγιογράφων του 15ου, του 16ου και του 17ου αιώνα. Με θαυμασμό στάθηκε μπροστά στα έργα του Άγγελου Ακοτάντου όπου εντόπισε ο ίδιος με ενθουσιασμό τις απαρχές των εικαστικών εξελίξεων που οδήγησαν στην άνθιση της Κρητικής Σχολής και, γενικότερα, της Κρητικής Αναγέννησης.

Ανάλογο ενδιαφέρον επέδειξε και για την κορυφαία μορφή της κρητικής σχολής αγιογραφίας, τον Μιχαήλ Δαμασκηνό,  τα έργα του οποίου φάνηκε να τον γοητεύουν περισσότερο, ιδιαιτέρως το αρμονικό πάντρεμα διαφορετικών παραδόσεων που οδήγησαν στο ιδιαίτερο ύφος της κρητικής ζωγραφικής. Εντυπωσιάστηκε, μάλιστα, από τον τρόπο με τον οποίο ο σπουδαίος αυτός ζωγράφος κατάφερε να ενσωματώνει στο έργο του τις κατακτήσεις της ευρωπαϊκής αναγέννησης χωρίς να απομακρυνθεί από την ορθόδοξη βυζαντινή παράδοση και να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη εικαστική γλώσσα. Όπως είναι γνωστό, στο Μουσείο φυλάσσονται έξι σπουδαίες εικόνες που φιλοτεχνήθηκαν στα τελευταία χρόνια της ζωής του καθώς και έργα μεταγενέστερων ζωγράφων οι οποίοι μιμήθηκαν τα δικά του εικονογραφικά πρότυπα.

Ο κ. Πάιατ ενημερώθηκε και για τα υπόλοιπα εκθέματα που αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτική και κοινωνική ιστορία της Κρήτης και πιστοποιούν την ανάπτυξη των τεχνών που συμπορεύτηκαν με τη ζωγραφική, όπως είναι η ξυλογλυπτική, η αντιγραφή χειρογράφων, η χρυσοκεντητική, η εκκλησιαστική μεταλλοτεχνία και η λιθογλυπτική.

candianews.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *