Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Πέτρο Άργους (ΦΩΤΟ)
Άρχων (10579 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Πέτρο Άργους (ΦΩΤΟ)

Πανηγυρικά εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας ,η εορτή της Αναστήλωσης των ιερών εικόνων, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου στο Αργος την  Κυριακή 5 Μαρτίου 2017.  Της θείας λειτουργίας χοροστάτησε  ο  Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος παρουσία κλήρου και λαού . Στο τέλος της θείας λειτουργίας έγινε η λιτάνευση των ιερών εικόνων  των λειψάνων  του Αγίου Πέτρου επισκόπου Άργους και πολιούχου της πόλεως πέριξ του Ιερού ναού.  Στην εορτή παρέστη κι ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος.

Εορτάζουμε σήμερα την αναστήλωση των Αγίων Εικόνων και τον θρίαμβο της Ορθοδόξου Πίστεως κατά της αιρέσεως των Εικονομάχων, δηλαδή, εκείνων που δεν δέχονταν και δεν τιμούσαν της Άγιες Εικόνες. Για εκατό και πλέον χρόνια διαταράχθηκε η Εκκλησία με διωγμούς από εικονομάχους. Πρώτος υπήρξε ο αυτοκράτορας Λέων ο Ίσαυρος και τελευταίος ο Θεόφιλος, όπου ήταν και άνδρας της Αγίας Θεοδώρας, η οποία μετά το θάνατο του συζύγου της ανέλαβε την αυτοκρατορία και στερέωσε πάλι την Ορθοδοξία μαζί με τον Πατριάρχη Μεθόδιο.

Η Βασίλισσα  Θεοδώρα είπε δημόσια ότι ασπάζεται τις Εικόνες, όχι όμως ως  λατρεία, αλλά ως τιμή. Την Ά Κυριακή των νηστειών το 843 μ.Χ., η Αγία Θεοδώρα μαζί με τον γιό της αυτοκράτορα Μιχαήλ, λιτάνευσαν και αναστήλωσαν τις Άγιες Εικόνες μαζί με τον κλήρο και το λαό. Από τότε εορτάζουμε κάθε χρόνο την ανάμνηση αυτού του γεγονότος γιατί καθορίστηκε  οριστικά ότι δεν λατρεύουμε τις Εικόνες, αλλά τιμούμε και δοξάζουμε όλους τους Αγίους που εικονίζουν και λατρεύουμε μόνο τον  Άγιο Τριαδικό Θεό. Τον Πατέρα τον Υιό και το Άγιο Πνεύμα.

Ευάγγελος Μπουγιώτης

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *