Οι Ρώσοι κέρδισαν τη μάχη εκλογής του νέου Ηγουμένου στην Ι. Μονή Παντελεήμονος Αγ. Όρους
Ο Άρχων (2911 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Οι Ρώσοι κέρδισαν τη μάχη εκλογής του νέου Ηγουμένου στην Ι. Μονή Παντελεήμονος Αγ. Όρους

Μια ιδιότυπη γεωπολιτική νίκη πέτυχε η Μόσχα στην εκλογή, την περασμένη εβδομάδα, νέου ηγουμένου στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος ή αλλιώς Ρωσικό μοναστήρι, στο Αγιον Ορος.

Η αριθμητική υπεροχή των Ουκρανών δεν στάθηκε ικανή να αναδείξει στην κορυφή της πυραμίδας τον συμπατριώτη τους και θεωρούμενο ως απόλυτο φαβορί, ενώ η Μόσχα δείχνει να κερδίζει, σε αυτήν τη φάση, τον ακήρυχτο «ιερό πόλεμο» που μαίνεται με τους Ουκρανούς τα τελευταία χρόνια για την κυριαρχία στην ιστορική μονή.

Η κάλπη λοιπόν έβγαλε Ρώσο ηγούμενο, τον 58χρονο μοναχό Ευλόγιο, κατά κόσμον Μιχαήλ Ιβάνοβ, ανατρέποντας τα προγνωστικά που έδιναν σχεδόν σίγουρο με βάση τους συσχετισμούς τον Ουκρανό Μακάριο, ο οποίος ασκούσε «ντε φάκτο» τα καθήκοντα του ηγουμένου τα τελευταία χρόνια λόγω αδυναμίας του υπέργηρου Ρώσου Ιερεμία, ο οποίος πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 103 χρόνων.

Ο Ευλόγιος, ο οποίος είναι ελάχιστα γνωστός στο Άγιον Όρος καθώς περνούσε τον περισσότερο χρόνο στο μετόχι της Παντελεήμονος στην Κωνσταντινούπολη, έλαβε 23 ψήφους και ο Μακάριος 14 από τους 103 που εγκαταβιούν στη μονή.

Τώρα θα πρέπει το Φανάρι να «ευλογήσει» την εκλογή αφού πρώτα την εγκρίνει η ιερά κοινότητα, αλλά το τι μεσολάβησε και στη Μονή Παντελεήμονος «κοιμήθηκαν» με ηγούμενο Ουκρανό και «ξύπνησαν» με Ρώσο, ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον είναι ότι στο ρώσικο μοναστήρι του Αγίου Όρους παίζεται εδώ και χρόνια μια ιδιότυπη πτυχή της ευρύτερης γεωπολιτικής διαμάχης ΗΠΑ και Ρωσίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου.

Έτσι οι Ουκρανοί αν και Ορθόδοξοι μεν, υποστηρίζονται και ελέγχονται πλήρως από τα αμερικανικά συμφέροντα. Η εκλογή Ρώσου ηγούμενου στην Μονή Παντελεήμονος αποτελεί σίγουρα μια σημαντική επιτυχία για τη Μόσχα στον ελλαδικό χώρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση εκλογής Ουκρανού – και άρα αμερικανόφιλου – ηγουμένου, η Ρωσία θα είχε δεχθεί σημαντικό πλήγμα ως ηγέτιδα δύναμη της Ορθοδοξίας.

pronews.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *