Με ιδιαίτερες τιμές η επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών (ΦΩΤΟ)
Άρχων (10937 Άρθρα)
Κοινοποιήστε

Με ιδιαίτερες τιμές η επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών (ΦΩΤΟ)

Με ιδιαίτερες τιμές ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι λατρευτικές εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αθηνών.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος τέλεσε ευχαριστήρια Δέηση για την επαναλειτουργία του Ναού.

Παρέστησαν πάνω από σαράντα Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου, Διευθυντές Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής, Αρχηγοί Κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές, κληρικοί από όλη την Ελλάδα και εκατοντάδες πιστοί. Τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης.

Μετά την ευχαριστήρια Δέηση ο Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού π. Θωμάς Συνοδινός αναφέρθηκε στην ιστορία και στην αρχιτεκτονική του ναού, ενώ ευχαρίστησε όσους συνετέλεσαν στην ανακαίνιση του.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής στην συνέχεια ανέγνωσε τον ιερό κώδικα του ναού για την ανακαίνιση του και τον υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Αρχιεπίσκοπος και αμέσως μετά τελέσθηκε ο Μέγας Εσπερινός.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε πως «ο Μητροπολιτικός ναός είναι ένας σταθμός στην ιστορία αυτού του τόπου, στην παράδοσή μας, στην ιστορία της περιοχής. Ο ναός χτίστηκε το 1863 αμέσως μετά την απελευθέρωση του Έθνους. Εδώ έλαβαν χώρα πολύ μεγάλα γεγονότα, δόξες, χαρές και λύπες. Ο σεισμός, όμως, προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο ναό, αλλά με πολύ κόπο και πολλές προσπάθειες καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τις εργασίες και ο ναός έγινε πάλι ένα κόσμημα».

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε την Πολιτεία και όσους βοήθησαν να ανακαινισθεί ο ναός και επεσήμανε ότι «η Εκκλησία πέρα από όλα τα άλλα είναι και πολιτισμός».

Αύριο το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος θα τελέσει το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και θα συλλειτουργήσουν Συνοδικοί Αρχιερείς, ενώ το απόγευμα στην κεντρική πλατεία ακριβώς μπροστά από τον ιερό μητροπολιτικό ναό θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα» υπό τη Διεύθυνση του Διεθνούς φήμης μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου.

Φωτο: Χρήστος Μπόνης

ecclesia.gr

Εκτύπωση

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα. You can be first to comment this post!

Write comment

Your data will be safe! Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *